Pachnący zapach pizzy

pizza
Pizza kusi ludzi od starożytności. Nierzadko zdarzało się, że ludzie spłaszczali wypiekany przez siebie chleb i dodawali do niego różne dodatki, aby był smaczniejszy. Perscy żołnierze w VI wieku pne lubili dodawać do chleba ser i daktyle, a chleb zwany plakous był popularny w starożytnej Grecji z dodatkiem ziół, cebuli, sera i czosnku.

Co ciekawe, koneserzy pizzy nie są pewni dokładnego pochodzenia współczesnej pizzy – jedna teoria mówi, że rzymscy Żydzi mieli danie o nazwie pizzarella, które przyrządzili po Pesach, inna teoria wskazuje na włoski chleb wielkanocny, a inna teoria mówi, że rzymscy żołnierze dodał dodatki do żydowskiej potrawy zwanej macą. Ale czy to naprawdę ma znaczenie, kto to zrobił? Po przybyciu pomidorów do Europy stała się stosunkowo popularną potrawą w Neapolu wśród ubogich, ale jego reputacja poprawiła się w XIX wieku. Stało się to uwielbianym daniem do tego stopnia, że ​​producent pizzy Raffaele Esposito przygotował kultową Pizzę Margherita na cześć królowej Margherity Sabaudii. Miał pomidory, mozzarellę i bazylię i reprezentował narodowe barwy Włoch. Od skromnych początków do dania królowej za kilka stuleci – tak wielka pizza wpłynęła na życie ludzi.

Szybko rozprzestrzenił się wśród miast, a później przekroczył granice. Wkrótce stał się daniem domowym w wielu krajach na świecie. Teraz jest to podstawowe włoskie danie, podobnie jak makaron, focaccia lub lasagne. Pizza trafiła do kultury popularnej dzięki koszulkom, biżuterii, a nawet deserom, ale w 2012 roku powstał jeszcze bardziej niezwykły wynalazek – perfumy do pizzy. Kto w ogóle wiedział, że jest na to rynek? Cóż, była to prośba fanów zapachów Demeter, więc…

Słynna marka pizzy Pizza Hut nawiązała współpracę z marką zapachową Demeter (znaną z perfum takich jak Play-Doh, Sushi, Funeral Home i Terpentine), aby stworzyć doskonale zbilansowane perfumy do pizzy. Perfumy Pizza składają się z nut takich jak sos pomidorowy, mozzarella, oregano i chrupiący chleb. Występuje w różnych rozmiarach, w zależności od tego, czy planujesz uczynić ten zapach swoim kultowym zapachem, czy też chcesz czasem dodać go do swojej kuchni, aby dopełnić włoskie otoczenie. Można go również nakładać warstwami za pomocą olejku do masażu pizzy, żelu pod prysznic i sprayu atmosferycznego, aby zapach (lub smak) pizzy nigdy nie zniknął.

Według osób, które je nosiły, te perfumy mogą być najlepsze dla osób już pracujących w pizzeriach, aby ich perfumy mogły łączyć się z idealnym otoczeniem pizzy. Ale gdybyś założył ją do baru… Zwróciłbyś na siebie niewłaściwą uwagę ludzi, a jeśli nie zabierzesz ze sobą dobrej pizzy na randkę, również sprowadzisz ludzi na i to bardzo niesprawiedliwe. W takim przypadku lepiej byłoby nosić ich zapach Gin and Tonic, Bourbon lub Caipirinha, aby połączyć i wzmocnić otaczające Cię środowisko. Podsumowując, perfumy Pizza są warte wąchania, ale nie na pusty żołądek.